Under corona pandemin har Bokhjälpen valt att betala ut extra coronastöd till organisationer och skolor som blivit extra påverkade av nedstängningarna och den ekonomiska misären som pandemin orsakat. En del av stödet går till lärare som förlorat sina inkomster när skolor stängs, annat till inköp av mat i länder där matpriser skjuter i höjden under pandemin. Coronastöd betalas ut utan krav på redovisning.
December 2021
God Jul och fina helger önskas alla Bokhjälpare!
Läs Nyårsbrevet här
Bokhjälpen, tillsammans med Bokbörsen, vill denna månad särskilt lyfta projektet Sponsor Light i Uganda. Allaktivitetshuset Zigge House med sitt lilla bibliotek spelar en viktig roll i barnens möjligheter att få tillgång till läsning och skolböcker. Alla bidrag går oavkortat till barnen.
Årets julgåvor går i år till att möjliggöra bokinköp till bokbåtarna i projektet CLI (Community Learning International) i Laos och till projekt i Yalambojoch, en liten by i Guatemala där en renovering av den gamla skolan just nu genomförs. Där ska det öppnas ett kulturhus med bland annat ett nytt bibliotek.
November 2021
Bokhjälpen stöder läsecirklar i byn Yalambojoch i Guatemala.
Sedan hösten 2018 har högstadieskolan stängt eftersom ungdomar i stället tar sig till USA för att jobba. Men läraren Ana har fortfarande verksamhet med läsecirklar och schackkurser för de som är kvar och nu kommer byns bibliotek flytta in i skolan.
November 2021
September 2021
I Colombia råder det just nu hunger och brist på mediciner. Det är en omfattande spridning av coronaviruset men även stora skador efter stormar och översvämningar.
Biblioburro, som annars är ett vandrande åsnebibliotek, organiserar insamlingar:
”… we deliver donations, food, medicine, literacy, we are going to read, play, sing.”
Maj 2021
ALEF är ett av flera utbildningsprojekt som Bokhjälpen stöder.
I Sydkivu-provinsen i östra Kongo-Kinshasa flyttar många av männen från sina hembyar för att arbeta i coltan- och guldgruvorna. Ett livsfarligt och underbetalt arbete. Kvinnorna som lämnas kvar får hela ansvaret för barnuppfostran och jordbruket. Många av dem saknar helt skolutbildning.
ALEF samarbetar med lokala organisationer för att erbjuda studie- och samtalsgrupper i Walongo- och Kabare-territorierna. I grupperna lär de sig läsa, skriva och räkna. Varje gruppträff utgår från en temamening om en vanlig livssituation.
Temat för lektionen i filmen handlar om varför höns och andra tamdjur dör. Deltagarna diskuterar sina egna upplevelser av detta. Samtalen går sedan alltid vidare till frågor om orsaker, och möjliga lösningar på problemen.
För Rosine Mulumenderwa ledde deltagandet i gruppen till att hon hittade ett sätt att tjäna pengar, så hon kunde betala sina småsyskons skolavgifter.
En eller två gånger i månaden besöks alla ALEF-grupper av en coach, som stöder gruppledaren i sitt arbete.
Denna film gjordes av Descartes Barhwamire, coach från ALEF:s partnerorganisation ISF, under ett sådant besök.
April 2021
Sex lärare – tre kvinnor och tre män, alla med universitetsutbildning, undervisar på BECO (Basirat Educational Charity Organization) i Kabul, Afghanistan.
Bokhjälpens senaste projekt är BECO i Kabul, där undervisar även kvinnor vilket inte tillhör det vanliga men också pojkar och flickor tillsammans.
I det krigsdrabbade Afghanistan är kvinnorna ofta ensamförsörjare. Deras män är antingen i strid, har dödats eller tillfångatagits. Även barnen behöver hjälpa till med försörjningen och har därmed inte möjligheter att gå i den vanliga skolan.
Det att kunna läsa och skriva är livsnödvändigt både för individen men även för landet, där den allmänna utbildningsnivån är låg.
Projektets skola yrkesutbildar också, bland annat inom skrädderi vilket möjliggör ett yrke inom textilindustrin.
Mars 2021
Library on Boat (eller Båtbiblioteket) besöker en by vid Mekong i norra Laos.
Varje barn får ett skrivhäfte, pennor och en tandborste. På båten brukar barnen sitta och läsa Båtbibliotekets böcker, lyssna när någon läser högt och sjunga tillsammans.
Februari 2021
Compass Project i London går ut på att ge unga asylsökande från 15 olika länder möjlighet till ett års gratis studier vid Birkbeck College, University of London. Många av studenterna fick avbryta sina studier då de flydde från hemländerna.
Bokhjälpens första bidrag i år går till att stötta arbetet med film om projektet som tar upp om vad som händer när man öppnar universitetsdörrar för människor från hela världen som törstar efter utbildning men som har blockerats från att få tillgång till den. Filmen kommer heta ‘Eight Days a Week’ och görs av den polska videokonstnären Anna Konik som samarbetar med sju studenter från Compass Project .